Twardość wody jest spowodowana głównie obecnością składników mineralnych przede wszystkim soli wapnia i magnezu (najczęściej w postaci kwaśnych węglanów, węglanów oraz siarczanów i chlorków). Są one stałymi składnikami wód naturalnych.
Wody o małej zawartości ww. związków są wodami miękkimi. Natomiast wzrost ich zawartości w wodzie powoduje, że staje się ona twarda.
Uważa się, że obecność wapnia i magnezu w wodzie jest wskazana z uwagi na zdrowie człowieka. Wapń jest składnikiem kości, a magnez jest konieczny dla prawidłowego działania układu krwionośnego i nerwowego. Dlatego też wody bardzo miękkie są szkodliwe dla organizmu, ponieważ mogą wypłukiwać związki wapnia i magnezu z organizmu, zwiększając ryzyko wywołania krzywicy u dzieci i zawałów serca u dorosłych.
Korzystanie z wód bardzo twardych jest niepożądane ze względów technicznych i ekonomicznych. Wysoka twardość wody powoduje wytrącanie się na urządzeniach sanitarnych i w armaturze kamienia, co wpływa m.in. na zużywanie większych ilości środków czystości.
Szczególne wymagania odnośnie twardości stawia się wodzie wykorzystywanej w niektórych gałęziach przemysłu. Np. w energetyce i ciepłownictwie stosuje się wody miękkie, ponieważ z wody twardej podczas ogrzewania wytrąca się osad nazywany kamieniem kotłowym.
Twardość wody możemy wyrażać w różnych jednostkach.
Na naszej mapie twardości wody podajemy jednostki najczęściej wykorzystywane, są to:
– CaCO3/l – twardość przeliczona na zawartość węglanu wapnia w wodzie,
– mval/l – milival na litr, jednostka używana przez badaczy wody,
– dH (stopnie niemieckie, inaczej „°n”) – jednostka opisywana np. przy sprzęcie AGD.
Poniższa tabela przedstawia skale twardości wody i ich zakresy w różnych jednostkach:
Skala twardości wody |
mg/dm3 CaCO3 |
mval/dm3 |
dH (stopnie niemieckie) |
---|---|---|---|
bardzo miękka | 0 – 90 | 0 – 1,78 | 0 – 5 |
miękka | 90 – 180 | 1,78 – 3,57 | 5 – 10 |
o średniej twardości | 180 – 270 | 3,57 – 5,35 | 10 – 15 |
o znacznej twardości | 270 – 360 | 5,35 – 7,13 | 15 – 20 |
twarda | 360 – 450 | 7,13 – 10,70 | 20 – 30 |
bardzo twarda | > 540 | > 10,70 | > 30 |
Twardość wody do picia w myśl rozporządzenia Ministra Zdrowia z 7 grudnia 2017 roku powinna mieścić się w przedziale 60 – 500 mg/dm3 CaCO3.
Dla Twojego komfortu oraz usprawnienia naszej pracy, wprowadziliśmy ułatwienia, które pozwolą podać Ci stan wodomierza w kilku prostych krokach!
Wystarczy, że wyślesz nam zdjęcie stanu swojego wodomierza na nasz nr telefonu lub mailowo!
Czytaj więcejZawsze chcemy świadczyć nasze usługi na jak najwyższym poziomie. Dowiedz się, jakie obowiązują nas standardy w ramach realizowanych przez nas prac.
Czytaj więcej
Sprawdź na naszej mapie, jaka woda dociera do Twojego kranu. Pamiętaj -przebadana i uzdatniona woda jest bezpieczna. Zawiera magnez, wapń, potas, sód.
Im więcej tych związków, tym twardsza i zdrowsza jest woda.
Skontaktuj się z nami:
Zajrzyj także do FAQ
Uwaga
Odpowiadamy za zimną wodę w Twoim kranie!
Jeśli Twój problem dotyczy ciepłej wody, niestety nie będziemy w stanie Ci pomóc.
Masz pytania?
Zajrzyj także do FAQ
Awaria?
Uwaga
Odpowiadamy za zimną wodę w Twoim kranie!
Jeśli Twój problem dotyczy ciepłej wody, niestety nie będziemy w stanie Ci pomóc.